Cum se bate frișca naturală din smântână dulce?

Multă lume nu știe cum se bate frișca și evită smântâna dulce.

Frișca naturală este grozavă! Are aromă de lapte, textură plăcută, mătăsoasă și este, și sănătoasă!!!

CE SMÂNTÂNĂ ESTE POTRIVITĂ PENTRU A FI BĂTUTĂ? Smântâna este de două tipuri: dulce și fermentată. Cea fermentată este acrișoar și seamănă cu iaurtul și este folosită ca adjuvant la ciorbe, mâncăruri cu sos sau la anumite deserturi (de ex. papanași). Conținutul ei de grăsime variază de la 12% până la 30-35%. Smântâna pentru frișcă este cea dulce. Se numește și smântână de separator și este prima culeasă de la suprafața laptelui crud integral. O parte se comercializează ca atare, iar restul se bate pentru a obține untul. Smântâna dulce are conținut de grăsimi între 20-40%. A nu se confunda cu smântâna pentru gătit, care are doar 20% grăsime și se folosește ca și corector de sosuri.

DE CE TREBUIE RĂCITĂ SMÂNTÂNA ÎNAINTE DE A O BATE? Laptele și smântâna sunt emulsii. Adică un amestec relativ omogen de apă cu proteine (cazeină), particule de grăsime, vitamine, săruri și minerale (de ex. calciu). Structura laptelui este instabilă din punct de vedere fizic, deoarece în timp particulele de grăsime se ridică la suprafață. Tipurile de lapte din comerț sunt omogenizate industrial prin agitare puternică și sunt pasteurizate (clasic sau UHT) pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.Smântâna dulce din comerț este și ea omogenizată și tratată termic (pasteurizată) din motive de siguranță alimentară. Ea trebuie racită bine înainte de batere. Aceasta înseamnă că trebuie pusă în frigider (2-4 C) cu macar 6 ore înainte. Prin răcire la frigider grăsimile se soldifică, smântâna devenind mai cremoasă și mai ușor de bătut.

CUM SE BATE FRIȘCA CORECT? Smântâna bine răcită la frigider se toarnă într-un castron încăpător. În timpul baterii ea stropește și crește și în volum așa că e bine ca pereții vasului să fie mai înalți. Începeți baterea la viteză mică pentru că stropește. Puteți acoperi parțial castronul cu un ștergar de bucătărie sau cu o pungă. Baterea durează minute bune, în funcție de calitatea smântânii pe care ați ales-o. La un moment dat veți observa că începe să se lege și să crească în volum. Se poate mari viteza de batere până ce frișca devine cremoasă, dar nu tare.

Pentru a îndulci frișca, se adaugă zaharul pudră și vanilia. Niciodată nu se folosește zahăr tos (cristal) pentru că lasă apă! Cel mai indicat este zahărul pudră din comerț, deoarece acesta conține și o mică cantitate de amidon alimentar care contribuie la legarea smântânii. Cât zahăr se pune? Se recomandă 2 linguri (40-50 g) la 1 L de frișcă (respectiv 1 linguriță la 200 ml). Tot acum se pune și vanilia: miezul păstăii, extractul sau pudră (eventual zahăr vanilat). De acum trebuie batută frișca cu mare atenție, doar la viteză mică și doar câteva secunde, cât să se omogenizeze zahărul pudră. Veți vedea cum se întărește, cum devine fermă și densă. Gata!!!

Sursa: www.savoriurbane.com